Äkta tantsaker kräver ett eget museum

Ni kanske minns att jag nämnde en vägskylt som det stod TANTMUSEUM på tidigare. Vi har haft vägarna förbi den skylten i Håvra i Hälsingland många hundratals gånger. Häromveckan gjorde vi slag i saken efter en tur till Gävle. Vi svängde in och öppnade dörren till världens gulligaste lilla tantmuseum.

Spännande att öppna dörren till tantmuseet. Hjärtans välkommen!

Alltså, hur många saker? Vad krävs egentligen av en sak för att få vara en del av ett museum av det här slaget? Det hade jag ingen riktig koll på innan, men nu vet jag. Så vackert med alla tantiga detaljer som var och en har sin historia att berätta. Det är bara att låta fantasin ta dig åratal tillbaka och föreställa dig hur det såg ut på den där badstranden med bikinin från 40-talet, man hör liksom de glada skratten blandat med plaskande vatten en solig dag. Eller kafferepet med den söta lilla servisen. Vad samtalade man om, vilka kakor doppade man?

Jag är så glad att vi gjorde ett besök bland äkta tantsaker i denna före detta lanthandel i Håvra. Museet har funnits där sedan 2006 och är världens första i sitt slag. Verkligen värt en avstickare på några hundra meter från riksväg 84 för en stunds kultur av en alldeles egen dignitet. Äkta tantsaker kräver ett eget museum, det vet jag nu.

I Morgans lilla film från dagsturen finns även ett inslag från besöket i tantmuseet. Varsågoda!

Lämna en kommentar

© 2021 Jessica Grip
MÅNGA av bloggens bilder © Fotograf Morgan grip
Bloggen är utvecklad av Webbyrå Mediamakarna Grip