En dagstur till Falun – där jag en gång föddes

Det var i Falun jag för 52 år sedan såg dagens ljus för första gången. Mamma och pappa bodde i Avesta vid den tidpunkten och då bar det iväg till Falun när det väl var dags. Mitt i lunchen tittade jag fram, hoppas de hann äta upp maten innan.

Under alla år sedan dess, eller kanske mer i vuxen ålder, har jag varit lite nyfiken på staden där jag föddes. Man har ju hört talas om den, genom främst Lugnet och Falu gruva, men aldrig upplevt. Jag har tänkt att ja ja, jag hinner. Vad då hinner? Jag kommer inte att hinna dit om jag inte gör slag i saken.

Där vi bor brukar vi oftast åka till Östersund, Mora, Borlänge eller Sundsvall när vi är i shoppartagen. Jag är nästan aldrig i shoppartagen men ibland måste man ju. Jag började fundera på om det inte fanns några andra alternativ och då kom jag på just Falun. Det är ungefär samma avstånd som till både Sundsvall och Borlänge, 22 mil enkel väg.

Sagt och gjort, jag fick med Morgan på min idé om en shoppingdag i Falun, så vi åkte dit. Och vilken himla tur. Otroligt mysig stad med över 200 butiker att välja på. För mig räcker det dock med ett par, högst tre stycken, sen är jag nöjd. Jag hade istället siktat in mig på omgivningarna.

Vi hann med en tur runt gruvan också. Spännande promenad runt Stora stöten och dess omgivningar. Om ni är i Falun, ställ bilen och promenera de 1,6 km runt. Så intressant, vackert och spektakulärt. Vi var inte på ”museum-humör” så vi nöjde oss med att bara promenera i vår egen takt och läsa på informationstavlorna.

Falun blir det absolut fler gånger när det vankas shopping.

Här nedan finns en video från dagen i Falun. Om ni kollar noga ser ni att jag glömde lämna tillbaka lånestrumpan efter skoköpet. Hahaha…jag gick med en strumpa längs hela gågatan.

2 svar på ”En dagstur till Falun – där jag en gång föddes”

Lämna en kommentar

© 2021 Jessica Grip
MÅNGA av bloggens bilder © Fotograf Morgan grip
Bloggen är utvecklad av Webbyrå Mediamakarna Grip