Hur många vägskyltar finns det i världen?

Ni vet alla skyltar man åker förbi när man är på väg från punkt A till punkt B. De där som man vet exakt var de står, vilket håll de pekar åt, vilken färg den har och hur många kilometer den visar. Allt det vet man utan att ha en aning om vad som döljer sig där borta i Pilkalamponoppi, för man svängde aldrig in.

Är det nödvändigt att ha så bråttom att man verkligen inte har tid att göra en avstickare på en timme? Vad skulle det göra liksom? Är det bättre att leva ett helt liv utan att veta vad som finns bara ett par kilometer från vägen du åkt på trehundrafemtiosju gånger eller kanske tusentals, helt nonchalant bara för att det är så bråttom. Vad har du bråttom till?

Näe, nu får det bli ändring på det här beteendet. Hädanefter ska det svängas in på sidospår, jag är av naturen alldeles för nyfiken för att låta bli helt enkelt.

Just nu är vi ute och letar vattenfall här i Härjedalen och några även i Jämtland. I Långå fanns två vattenfall och en skylt som passerats hur många gånger som helst. På skylten står det ”Långå Skans”. Jag vet inte vad jag trott om denna sevärdhet, att jag vetat vad Långa Skans är bara för att jag vet var skylten står och vart man svänger in kanske. Jag hade inte den blekaste aning om vilken historia som gömmer sig bara en bit in från riksväg 84.

Vid skansen har man rest ett minnesmärke för att hedra de fyrtio män som dog i tyfus och som ligger begravda på en täkt alldeles intill.

Långå var en strategisk viktig plats för försvaret av den nya gränsen efter freden i Brömsebro den 13 augusti 1645. Den första skansen anlades 1658 men ersattes år 1700 och det är den vi ser lämningar av idag.

Som mest låg där 600 soldater, vanligtvis ur Jämtlands och Hälsinge regementen. På Långå skans bakades även fältbröd som levererades till Karl XII:s soldater.

Fattar ni hur många sevärdheter och hur mycket historia vi går miste om när vi bara rör oss dit näsan pekar. Om vi bara vrider huvudet nån centimeter så kanske vi hinner blinka, bromsa och svänga nästa gång. Bara för skojs skull liksom och för att väcka nyfikenheten.

Jag har redan en ny skylt på gång som jag bara måste kolla vad den betyder. TANTMUSEUM, står det på den.

2 svar på ”Hur många vägskyltar finns det i världen?”

Lämna en kommentar

© 2021 Jessica Grip
MÅNGA av bloggens bilder © Fotograf Morgan grip
Bloggen är utvecklad av Webbyrå Mediamakarna Grip