Köttbullar i mustig tomatsås

Man blir väldigt inspirerad av maten i Spanien men det är ju som det är med min hjärna som ni vet. Köttbullar till exempel, skulle jag aldrig komma på att beställa ute på restaurang. I nästan alla recept jag sett ska det vara ströbröd, eller bröd som ska svälla eller nåt annat onödigt och i såsen är det med all säkerhet någon redning som jag inte tål.

Ja, alltså jag blir ju inte dödssjuk av det lilla så där på stört men hjärnan sätter genast igång eftersom den triggar på mjöl och stärkelse. Innan kvällen är slut kan jag vara säker på att jag har ätit både det ena och det andra. Inte värt det!

Men, jag njuter av alla rätter ändå genom inspirationen jag får av dem när någon annan beställt in. Jag gjorde helt enkelt egna Albondigas (spanska köttbullar) utan några konstigheter.

Tomatsås

1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 1 förp. krossade tomater, 2 msk olivolja, 1/2 krm cayennepeppar, 1 krm paprika hot, 1 tsk örtsalt, 1 tsk torkad basilika

Hacka och stek lök och vitlök mjuk i olivoljan i en lite större kastrull. Tillsätt krossade tomater samt kryddor och låt alltsammans puttra i 45 minuter under lock. Mixa sedan med en stavmixer så att den blir slät.

Köttbullar

800 gram köttfärs, 1 ägg, 1/2 dl grädde, 1/2 dl bubbelvatten, 1,5 tsk salt, 1 tsk vitpeppar, 2 tsk lökpulver, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk paprikapulver

Blanda allt till en smet och forma köttbullarna. Stek dem på medelhög värme i smör runt om i ca 5 minuter och lägg dem sedan i tomatsåsen så de får koka färdigt i 10 minuter under lock.

Resten av familjen hade spagetti till och jag tog bara några nävar babyspenat som jag toppade med några tärningar fetaost och lite skivad rödlök. Mustigt och gott med lite lagom hetta och helt utan några onödiga tillsatser.

Lämna en kommentar

© 2021 Jessica Grip
MÅNGA av bloggens bilder © Fotograf Morgan grip
Bloggen är utvecklad av Webbyrå Mediamakarna Grip