Mellan hyacint och tulpan

Många har kanske hört talas om uttrycket ”mellan hägg och syrén”. Det ska ha myntats av en skomakare som en gång i tiden hade satt upp en skylt på sin dörr där det stod, ”stängt mellan hägg och syrén”.

Tiden mellan de båda arternas blomning är väl i det närmaste obefintlig så en avlägsen, lite vemodig doft av humor finns där, hos en skomakare som förmodligen inte hade tid…eller råd att vara ledig.

Lila hyacint placerad i ett glas med lite vatten

Tiden mellan hyacint och tulpan är om möjligt ännu mer obefintlig, iallafall här hos oss. Jag brukar förlänga hyacintsäsongen genom att köpa på mig ganska många och byta ut dem eftersom. Men nu, en bit in i januari, brukar de ha gjort sitt och blir då utbytta till härligt våriga tulpaner.

Hyacint som frysts in i vatten.
Djupfryst hyacint prydde altanbordet en stund medan det var kallt nog ute.

Lite tråkigt är det ju att tulpaner inte doftar ett enda dugg förrän de börjar bli för gamla. Fast då dofter de ju inte heller, då luktar de rent av illa. De väger dock upp det med sin stilrenhet när de är krispigt nya. Om man vill kan man förlänga livet på tulpaner, nämligen genom att frysa in dem.

Djupfrysta tulpaner som lyses upp av en lampa.
Djupfrysta tulpaner med bakgrundsljus för snyggare bild. Själva skapelsen får stå ute och pryda gården så länge det är minusgrader.

Koka upp tillräckligt mycket vatten så att du kan täcka blommorna med det i en hink eller plastburk eller en tom mjölktetra, eller vad du nu har, som du vill göra ditt konstverk i. Lägg blommorna med stjälken uppåt och häll på det svalnade vattnet. Den här dekorationen passar bäst att göra när det är kallt ute så att det fryser. Annars kan man sätta skapelsen i frysen så att den får frysa och sedan sätta ut den som en fin dekoration på trappan, balkongen eller i trädgården.

Jag läste någonstans att man kan återvinna både hyacint och amaryllis. Är det värt att prova mån tro? Även om man inte har så väldans gröna fingrar?

Lämna en kommentar

© 2021 Jessica Grip
MÅNGA av bloggens bilder © Fotograf Morgan grip
Bloggen är utvecklad av Webbyrå Mediamakarna Grip