Utan sill ingen jul

Julbord i all ära men jag skulle faktiskt klara mig med sillbordet. Sill i olika smaksättningar är den godaste julmaten tycker jag. Äter mig nästan alltid mätt på sill, ägg med majonnäs och räkor på samt lite rökt och gravad lax med hovmästarsås. Julmust till förstås och en snaps eller två av sorten O.P. Andersson. Alltså, huuuur gott?!

Sedan 30 år tillbaka har min vitlökssill varit ett stående inslag på julbordet. Det har tagits med vitlökssill vart jag än ska för att fira jul. Den har blivit lika efterfrågad, framdukad och uppäten varje år. Receptet är löjligt enkelt och nu delar jag med mig av det och hoppas att den blir lika efterfrågad även hos er framöver.

Gör en helt vanlig sillinläggning enligt receptet på förpackningen. Om latheten slår till eller om tiden är knapp, köp en färdig 5-minuterssill i affären och skär i bitar. Blanda en sås på 2 dl creme fraiche, 1 pressad vitlöksklyfta och 1 dl fryst hackad dill. Plocka upp sillbitarna, rör ner dem i såsen och häll upp i en glasburk. Jag brukar göra iordning den några dagar före julafton så att den får stå till sig lite.

Tomatsill i serveringskärl.

I veckans video, som innehåller lite julförberedelser, finns bland annat ytterligare ett recept på sill. En tomatsill som har hängt med ungefär lika länge som vitlökssillen. Receptet på den sillen fick jag av min vän Eva en gång i tiden.

4 svar på ”Utan sill ingen jul”

  1. Vilken fin julig video. Tack för Goa recept som jag nu ska prova på till Jul. Önskar Er en Riktigt God Jul från Monica 🤶

    Svara

Lämna en kommentar

© 2021 Jessica Grip
MÅNGA av bloggens bilder © Fotograf Morgan grip
Bloggen är utvecklad av Webbyrå Mediamakarna Grip