Världens enklaste måndagsstek

Den här familjen är van vid att det kan bli lite ”finmat” mitt i veckan. Jobbar man som husfru på ett högfjällshotell är man liksom aldrig ledig på helgerna under säsong, typ december-april, så då blir det helg nån annanstans under veckan, till exempel på en måndag.

Lergrytan är en av mina bästisar i köket och skinkstek är min absoluta favorit att laga i den. Kom ihåg att ställa den i blöt en stund innan. Sen är det bara att köra. På med ganska mycket salt runt om steken. Jag kryddar med fem olika pepparsorter, vitpeppar, svartpeppar, rosépeppar, grönpeppar och kryddpeppar. Idag tog jag även lite mald ingefära, det blir så gott till fläskkött tycker jag. Vitlök, gul lök, några klickar smör och några lagerblad åkte också i. Det vattnas i munnen när jag tänker på hur god såsen kommer att bli sen.

Lägg på locket och ställ in i kall ugn på 250 grader, ca 1,5 timme per kilo kött. När steken är klar tar jag upp den och låter den vila i lite folie. Silar av skyn ner i en kastrull och tillsätter lite philadelphiaost och grädde. Låt koka långsamt i minst 20 minuter, smaka av. När det är dags för middag skivas steken upp. Jag äter kalla eller varma grönsaker till och resten av familjen vill gärna ha klyftpotatis. Smaklig måltid!

Lämna en kommentar

© 2021 Jessica Grip
MÅNGA av bloggens bilder © Fotograf Morgan grip
Bloggen är utvecklad av Webbyrå Mediamakarna Grip