Kaffe med utsikt vid Sommarhagen

När man bor där vi bor, i Sveg, måste man ofta till Östersund för att uträtta olika saker. Det kan till exempel vara en shoppingtur, en tandställning som ska spännas, en ortoped som ska besökas, en hörapparat som ska provas ut eller ett barn som ska födas. Den här gången var det halkkörning för familjens 18-åring, Alex som skulle utföras. Vad jag och Morgan skulle göra under tiden hade vi ingen aning om när vi började åka de 19 milen mot stan, som vi kallar Östersund i folkmun här.

I samma veva som vi släppte av Alex, kom jag på det. Självklart fick det bli ett besök på Wilhelm Peterson-Bergers Sommarhagen ute på Frösön. Sommarhagen är idag ett museum med sommarcafé och är ni i trakterna under sommaren måste ni bara göra en sväng dit för en fika. Bara utsikten över Storsjön som man får på köpet, man kan förstå att han valde den här platsen att sätta bo på. Magnifikt!

Wilhelm Peterson-Berger var en svensk tonsättare och musikkritiker som levde mellan 1867 och 1942. Han är känd för sina många musikaliska verk, inklusive operor, symfonier och kammarmusik. Ett av hans mest kända verk är “Frösöblomster”, en samling pianostycken som är inspirerade av naturen och landskapet vid just Sommarhagen, som han lät döpa sitt hem till.

Hans hem gjorde sig känt som en kulturell och musikalisk mötesplats, där Peterson-Berger ofta samlade andra konstnärer och musiker för att diskutera och utforska olika konstnärliga idéer. Många av hans vänner och kollegor besökte Sommarhagen och det var en plats för både skapande och umgänge.

Sommarhagen var med andra ord inte bara Peterson-Bergers hem, utan även en symbol för hans passion för naturen och musiken. Hans kärlek till den svenska naturen och landskapet återspeglas tydligt i många av hans verk och just Sommarhagen spelade en central roll i att forma den estetik och kreativitet som genomsyrar hans musik.

Föregående
Föregående

Tyresta nationalpark, vår femte i samlingen

Nästa
Nästa

En tur till Enåsengruvan